Pár órás kiruccanás Japánba, avagy hogyan születtek saját Kokeshi babáink

2/24/2019

Kata és Tóth-Vásárhelyi Réka

Csenge 8 éves volt, amikor megvettem neki Tóth-Vásárhelyi Réka mesekönyvét "A csodálatos fababa meséjét". Telitalálat volt! A mese nagyon szép, a képek, melyek ugyancsak Réka munkái, csodálatosak és a történetet két nyelven (japánul és magyarul) írta. A könyv egy különös, magával ragadó mesevilágba repített minket minden alkalommal, amikor olvastuk esténkét összekuckózva. 

Réka Japánban tanult a Kobe Egyetemen, és kutatta a japán művészeti nevelést. A japán kultúra és a művészet ott érintette meg, onnan nyeri ma is inspirációit mesekönyvíráshoz, kokeshi babák készítéséhez és a workshopjaihoz. Japán mesterektől tanulta a kokeshi készítését, amit már olyan tökéletes, művészi szintre fejlesztett, hogy több rangos díjat is nyert babáival Japánban. Munkáit Budapesten több helyen is meg lehet csodálni, vásárolni. Az áruk nem olcsó, de a babák minősége, egyedisége, a kézimunka és az alapanyagok mind garancia, hogy igazi iparművészeti kis remekművet vihetünk haza saját örömünkre vagy ajándékozhatunk másokéra. 

Csenge figyelemmel hallgatja Gannoruwa Réka történeteit

A kokeshi babák a japán népművészet szerves részei, melyek mind kézzel készült egyedi darabok. A letisztult, fából faragott formán a baba arca, haja, a kimonók formája, mintái, a japán női szépségideált testesítik meg. Már az Edo korszakban (1603-1868) japán földművesek készítették, hogy eladják némi kis jövedelemért, illetve saját gyerekeiknek játékként. Azt gondolták, hogy amelyik háznál van kokeshi, ott jó termés várható. Ám, az első babák megjelenése óta a tradicionális forma átalakult, a művészi kreativitás új köntöst adott a babákra, de népszerűsége töretlen a világ minden pontján. 

Mindenki átszellemülten festeget

Idén karácsonyra Csengének valami nagyon különleges ajándékot szerettem volna adni. Ekkor eszembe jutott, hogy nyári barangolásaink során egy galériában újra találkoztam Réka kokeshi babáival, és akkor ezt fel is írtam a karácsonyi ötletes füzetembe. Hát, gondoltam úgy november környékén, hogy most veszek egyet! A galéria kínálata is gyönyörű volt, de Réka oldalán (www.tvreka.hu) még több babát találtam. 
Aztán olvasgattam a neten a Rékáról található cikkeket, meghallgattam a vele készült riportokat, mert szeretek úgy ajándékozni, hogy a megvásárolt dologban látom az alkotó személyiségét, lelkét is. Akkor számomra is igazán értékes lesz az ajándék, a piaci értékén túl, és akkor az, akinek adom tényleg valami egyedit, értékeset kap tőlem. Ki is választottam egy babát, írtam egy emailt a megadott címre, és a válasz érkezett is még aznap este egy ismerőstől....
Anita, aki válaszolt nekem egy kedves tanítványom anyukája! Kicsi a világ tele sok kedves ismerőssel, baráttal! Levélváltás... és egy klassz programajánlat a részéről, próbáljuk ki a Negura Cooking School lakásétterem Kokeshi programját is, ahol személyesen megismerkedhetünk Rékával, és festhetünk saját kokeshit. Hát, ez szuper! Ennél jobb ajándékot el sem tudnék képzelni, máris befizettem magunkat egy januári alkalomra. 

Vacsorára várakozva

A Negura órája fantasztikus volt! A hangulat, az illatok, a japán vacsora, Gannoruwa Réka az iskola vezetője... felejthetetlen! A csoport kis létszáma (nyolcan voltunk) pont ideális, hogy mindenki egy kicsit beszélgethessen mindenkivel, Réka mindenkinek tudjon segíten a festésben, és a munkához ne hangzavar, hanem békés, majdnem csendes alkotói légkör alakuljon ki. 
Japán keksz a vacsora utáni teához

A vacsorát Gannoruwa Réka, a vendéglátónk készítette, szolgálta fel és magyarázta a fogásokat. Nagyon ízletes, még a magyar gyomornak sem idegen ételek, a különféle japán teák nagyon jó hangulatteremtői voltak az alkotásnak. A vacsora után következett a festés. Tóth-Vásárhelyi Réka mesélt a babákról, eredetükről, a japán népművészetről, a Japánban eltöltött éveiről, a mesekönyvéről, aminek nemsokára jön a folytatása! ... már nagyon várjuk Réka!!!!

Nagyszerű érzés volt, ahogy lépésről-lépésre, ecsetvonásaink alatt születik saját kokeshi babánk. Fantasztikus volt, mennyire magán viselte minden baba alkotójának személyiségét! A babák mosolya,  frizurája, ruhájának színe, formája mind egyedivé tették a kokeshiket. A mi babáink hasonlóak lettek és mégis teljesen mások. Réka szerint mindketten tisztán, finoman dolgozunk, amit mi dicséretnek vettünk, köszönjük! De a színek, a minták, az arcok mindkét babán különbözőek, ránk jellemzőek, és ez így jó! 

Megszülettek: jobb oldalon Csenge, bal oldalon Kata kokeshi babája

Természetesen elvittük erre az estére a mesekönyvünket dedikáltatni. Réka nagyon kedves sorokat írt bele, amit ezúton is köszönünk! Jó lenne már olvasni a második részt is, kérünk Réka, siess vele! 

Ez az este volt a 2019-es évünk első nagy élménye, amit feltétlenül meg szerettem volna osztani mindenkivel, aki olvassa a blogunkat. Olvasóinknak, barátainknak sok szeretettel ajánlom Tóth-Vásárhelyi Réka csodálatos munkáit és a Negura Cooking School programjait! Köszönjük mindkettőtöknek, biztos, hogy mi is  hamarosan újra találkozunk!

Kata

You Might Also Like

0 megjegyzés

Legolvasottabb bejegyzéseink

A blog rendszeres olvasói

Facebook-csoport